Se Sokolem nás spojuje více než stoletá tradice. Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný

Se Sokolem nás spojuje více než stoletá tradice. Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný

Sokolský běh republiky podporuje Madeta třetím rokem, už od začátku ale bylo jasné, že půjde o srdcovou záležitost. Na madeťáky dýchl duch Sokola, jenž protkal celý závod milou, téměř rodinnou atmosférou. A stejně jako Sokol si i Madeta musela v historii projít dobrými, ale i velmi těžkými časy, které ji nakonec vybrousily do dnešní podoby. Oslavte s Madetou 120 let a můžete vyhrát 120 000 korun.

Hotel Nový v Táboře, dnes Grand, navštívila řada významných osobností, roku 1932 třeba starosta Chicaga Antonín Čermák. O třicet let dříve se tu scházeli Alfons Šťastný z Padařova, propagátor agrárního hnutí, a baron JUDr. Ervín Nádherný, velkostatkář z Chotovin, aby založili Mlékařské družstvo táborské, předchůdce dnešní Madety. Do rejstříku bylo zapsáno 4. června 1902.

Mělo 136 zakládajících členů a 19. června 1906 otevřelo v Táboře průmyslovou mlékárnu. C. k. inspektor Čeněk Charousek z ministerstva orby ve Vídni tehdy v projevu pronesl památnou větu: „Doděláte se úspěchu, nebude-li mléko falšováno – budete-li dojit dobře krávy a ne mlékárnu.“ Mlékárna záhy patřila mezi tři největší v zemi, otevřela dvě prodejny v Táboře, kde kromě jiného nabízela i dodnes známý Tylžský sýr či Romadur. Zásobovala obchody v Českých Budějovicích, školy nebo pražské nemocnice, a zřídila i první mléčnou jídelnu v Čechách.

Družstvu se dařilo. Jeho vedení dbalo nejen na kvalitu výrobků, ale reflektovalo i technický pokrok. V letech 1909 až 1910 zavedlo telefon, petrolejové lampy nahradilo elektrickým osvětlením. Složité období nastalo za první světové války. Většina mužů musela na frontu, sedláci kvůli nedostatku krmiva vybíjeli dobytek, takže dodávky mléka poklesly. V roce 1918 byla situace natolik kritická, že mlékárně hrozilo uzavření. Vše zachránil baron Nádherný, jenž u Občanské záložny navýšil úvěr.

 

Nenajdete ve světě… slogan známý dlouhé desítky let

Když už to vypadalo, že vše pojede v kolejích předválečných úspěchů, přišla velká hospodářská krize. A pak druhá světová válka. Zavedení povinných dodávek, zákaz výroby tučných sýrů… Ač riskovali, i lidé v Madetě se zapojili do odboje. Rozmnožovali protifašistické letáky a na falešném kontu shromažďovali finance, za něž pořizovali balíčky pro lidi ve vězení a koncentrácích i jejich rodiny.

Už během okupace se vedení družstva připravovalo na poválečný rozvoj. Nechalo natočit krátký film Madeta buduje a pořídilo propagační materiál na nové produkty. V něm se už objevil název a značka družstva Madeta, který vznikl zkrácením názvu Mlékařské družstvo táborské, a pro nějž se už dříve v neoficiálních materiálech používala zkratka MDT. Autorem značky byl spoluzakladatel Reklamního klubu československého Jiří Solar, stejně tak i mnoha reklamních sloganů: dodnes používaného Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě nebo V každém věku holduj mléku.

V roce 1951 byla firma znárodněna, na kvalitu výrobků – zejména másla a sýrů – ale politická konstelace vliv neměla. Roku 2002 se pak z Jihočeských mlékáren znovu stala Madeta. Firma s 1 500 zaměstnanci a více než 250 druhy výrobků. O tom před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný v Hotelu Nový nejspíš ani nesnili…

 

Oslavte s námi 120 let a vyhrajte 120 000 Kč

Stodvacáté narozeniny, to už stojí za oslavu! Zapojte se do narozeninové soutěže a vyhrajte 120 000 Kč, chladničku, kuchyňský robot nebo poukázky na nákup výrobků Madety. Pro výhru stačí nakoupit mléčné produkty od Madety se soutěžním logem, to vystřihnout, nalepit na soutěžní kartu a odeslat. Podrobné informace najdete na www.madeta120.cz.

 

Popisky

  1. Madeta je na světě díky pánům s libozvučnými jmény Šťastný a Nádherný.
  2. Madeta navázala na více než stoletou tradici Tylžského sýra.
  3. Prodejna mléčných výrobků v Táboře na snímku z roku 1933.
  4. Slogan Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě pocházející ze 40. let minulého století neztratil nic ze své funkčnosti dodnes.
  5. Oslavte s námi 120 let od založení, zapojte se na madeta120.cz (UTM: https://bit.ly/3JiXBKp) do soutěže a vyhrajte skvělé ceny.
Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel