V Proskovicích po běhu zasadili lípu. Místní Sokol hraje i divadlo 

V Proskovicích po běhu zasadili lípu. Místní Sokol hraje i divadlo 

Jsou Proskovice vesnicí nebo městem? Okrajová část Ostravy má čilý společenský život, o nějž se stará z velké míry Sokol. Krom pořádání běhu republiky si v něm lidé mohou zasportovat a pravidelně se setkávají při různých příležitostech. O tom, jak to chodí na vsi, kam jezdí MHD z centra Ostravy, povídala starostka Sokola Proskovice Veronika Dostálová. 

Po kolikáté jste za republiku v Proskovicích běželi? Jaký byl ročník 2021?
Běželi jsme podruhé. Lidí sice přišlo o malinko méně než předchozí rok, ale i tak byla účast velmi slušná. Všechno šlo velmi dobře, protože jsem k ruce měla dostatek šikovných a schopných lidí. Jen jsme neměli obálky na ceny, ale to jsme vyřešili, zbytek šel úplně hladce.

Jaká byla trasa běhu?
Běh měří něco málo přes čtyři kilometry. Vede jak po loukách kolem meandrů Odry, tak přes ves, abychom byli pěkně vidět.

Jak lákáte lidi do běhu?
Určitě dobře funguje Facebook, informace dáváme i na naše webové stránky. Pozvánka běžela i v obecním rozhlase, ale hlavně zafungoval lidský faktor. Lidé si o akci sami mezi sebou řeknou.

Měli jste doprovodné aktivity? Na internetu se třeba objevily články o sázení lípy.
Ano, zatímco naše sokolovna je na kopci, lípu jsme zasadili v Poodří. Po jejím zasazení jsme měli oslavu úspěšně zvládnuté akce.

Jak Sokol v Proskovicích funguje a jaké si tam místní bratři a sestry mohou vyzkoušet aktivity?
Máme tenisový kurt, také se daří stolnímu tenisu. Pro děti funguje tzv. všestranost – přes léto chodíme o víkendech na různé výlety, většinou na nějaké kopce. Sejdeme se v sobotu ráno a odpoledne se vrátíme k sokolovně. Pak společně opékáme buřty. V zimě děti mají cvičení v tělocvičně. Funguje tady i ochotnické divadlo. Každý rok si nacvičíme jednu hru, kterou uvedeme, poté přidáme asi pět repríz a na závěr roku derniéru. Každý rok se přijde s novou hrou.

A jaký sport je u vás nejoblíbenější?
To se nedá říct, každý si nachází to svoje. Dívky vyhledávají zumbu, ženy různá zdravotní cvičení. Pro děti na prvním stupni je nejlepší všestrannost. Kromě výletů pro ně pořádáme i různé hry v lese.

Jaké mají Proskovice charakter? Jsou sice městskou částí Ostravy, ale asi to nebude úplně jako v Praze, kde jsou okraje hlavně rezidenční a skoro bez společenského života…
Ano, je to spíše vesnický charakter, byť se sem dost lidí přistěhovalo. S centrem Ostravy máme spojení MHD, a tak člověk není nijak odříznutý. Máme tu obchod s potravinami, asi dvě hospody…

Co kromě zmíněných akcí váš Sokol pořádá?
Je toho hodně, například výšlapy nebo letní kino. To se koná dvakrát do roka, jak to vyjde. Tradiční je škvaření vaječiny, které se standardně koná sedm týdnů po Velikonocích, a tak ho máme v červnu. Lidé si přinesou svá vajíčka, která se hodí do kotlíku a usmaží. K tomu si lidé mohou dát pivko nebo opéct buřty. V prvních dnech v červenci pořádáme letní tábor v Jižních Čechách. Nejezdí tam jen místní děti, ale už se přidávají i odjinud.

Proč byste doporučila pořádání Sokolského běhu republiky i jiným jednotám?
Hlavně aby se Sokol propagoval. Je to moc hezká akce, ale máme z ní radost, přestože to stojí dost časového úsilí.

Jak hodnotíte spolupráci s centrálou Sokolského běhu republiky?
Byla úplně perfektní. Když jsme měli nějaké dotazy, vždy zvedli telefon a poradili. Navíc nám posílali plakáty a ceny pro vítěze běhu.

Co bylo pro vás tou největší odměnou za vaši snahu?
Určitě ta velká účast, co se dostavila. Navíc lidé nepřišli jen běžet, ale i fandit, a tak z toho byl takový velký průvod. To hřeje u srdíčka. 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel