Odešli z Ukrajiny za prací. Teď pomáhají své rodné zemi, o víkendu pomohou na Běhu pro Ukrajinu.

Odešli z Ukrajiny za prací. Teď pomáhají své rodné zemi, o víkendu pomohou na Běhu pro Ukrajinu.

Olha Feidak a Vasyl Tesliuk. Ukrajinský pár, který má to nejtěžší za sebou, odchod z rodné země do neznáma. Zatímco Vasyl Prahu poznává už čtvrtým rokem, Olha má tuto zkušenost o rok kratší. „Do Česka jsem šla nejen za přítelem, ale také za prací, kterou m firma nabídla,“ vysvětluje 31letá Ukrajinka, která nyní pomáhá na více místech s uprchlíky z rodné země. A mimo jiné tento víkend pomůže s organizací Běhu pro Ukrajinu.

„Každý, kdo má kořeny na Ukrajině, cítí povinnost pomáhat. My jsme denně po práci na Vyšehradě nebo hlavním vlakovém nádraží, kde se uprchlíků shromažďuje nejvíce. Chtěli jsme ale pomoci i dalšími způsoby. Tento běžecký je jedním z nich. Budeme se v Sokole Královské Vinohrady starat o každého účastníka, který se rozhodne běžet a finančně pomoci mé zemi,“ říká Olha.

Sama vyrůstala u Lvova, ale část života strávila také u Kyjeva. V ukrajinské metropoli má dodnes mnoho přátel. „Ti tam bojují nejen o vlastní přežití, ale také pomáhají, což je na jejich příběhu to nejsilnější. Mají tam běžecký klub RUN21, společně s dalšími členy vybírají peníze na léky, jídlo, oblečení. Ženy vaří, muži vše rozváží po městě. Není to vůbec bezpečné, ale jsou to moji hrdinové. Denně sleduji zprávy a hltám každou informaci,“ popisuje se smutkem v očích.

Část rodiny má stále na západě Ukrajiny, odkud se zatím neodhodlali odejít. Čekají, jak se situace vyvine. Stále doufají, že se to zlomí a že k nim invaze a válka nakonec nepřijde. Nicméně vyčkávají.

Pokud chcete i vy přispět a pomáhat, přihlaste se na Běh pro Ukrajinu na www.behproukrajinu.cz, a to až do nedělní půlnoci. A pokud vyrazíte běhat přímo do Sokola Královské Vinohrady, od 10 do 18 hodin tam pro vás bude o víkendu i tento sympatický ukrajinský pár.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel