Zakládající závody odpovídají: jak vzpomínají na předchozí ročníky, jak se měnily a co pro ně znamená Sokol?

Zakládající závody odpovídají: jak vzpomínají na předchozí ročníky, jak se měnily a co pro ně znamená Sokol?

Sokolský běh republiky je již tradicí. U jeho zrodu stálo roku 2019, 100 let po prvním výročním běhu roku 1919, čtrnáct závodů. Oslovili jsme pořadatele těch z nich, kteří se k organizaci ve své domovině pustili i letos, u třetího ročníhu Sokolského běhu republiky.

12 pořadatelů jednotlivých závodů nám odpovídají na 3 otázky:

1. Máme za sebou dva naprosto rozdílné ročníky Sokolského běhu republiky, co vám z každého z nich utkvělo nejvíce v paměti a jak myslíte, že se vyvrbí závod letošní?

2. Proměnil se u vás nějak běh od roku 2019 - změnili jste trasu, některou z částí organizace či něco dalšího?

3. Co vás napadne jako první, když se řekne "Sokol"?

T. J. Sokol Kamenice (Mirek Kopecký):

  1. Minulý ročník byl drasticky poznamenaný COVID opatřeními, kvůli individuálním startům v průběhu dne se atmosféra z prvního ročníku bohužel téměř rozplynula. Doufám, že tento rok navážeme na ročník 2019 a ta skvělá atmosféra se opět vrátí... 
  2. Trasy máme stále stejné, roky ověřené z jiných závodů, měníme vždy pouze místa startu a cíle podle typu závodu a počasí.
  3. Úcta k sokolské minulosti a odpovědnost pro zachování sokolské tradice pro další generace...

T. J. Sokol Milovice (Olivie Rubášová):

  1. Každý ročník měl své vlastní kouzlo. První byl plný nadšení a euforie. Účastníci měli perfektní výsledky, většina si zaběhla své osobní rekordy. Měli jsme na trati první a jedinou účastníci, která trasu zdolala chůzí s hůlkami, také nejmladší běžkyni ve věku dvou let i nejrychlejšího běžce až z Moravy. Druhý ročník byl specifický už v tom, že musel být několikrát odložen. Nakonec jsme přeci jen mohli odstartovat hromadně, přestože až v prosinci a za celkem sychravého počasí. Ani to neodradilo běžce a organizátory z nadšení a i tento druhý běh se povedl - měl své kouzlo a byl odstartován starostou města Milovice Lukášem Pilcem. Vítězem hlavního závodu se stal náš rodák, kterého mají celé Milovice za nejoblíbenějšího kominíka v regionu. Vážíme si také toho, že máme každý rok stejného ambasadora, kterým je náš věrný Ludvík Cimburek alias Cimba, zakladatel Army testů a aktivní závodník překážkových běhů, přeborník ve šplhu.
  2. Trasu záměrně necháváme stejnou a chtěli bychom u tohoto konceptu zůstat. Byli bychom také rádi, kdyby nám zůstal věrný ambasador. Uvidíme, jak vše půjde dále.
  3. Sokol je životní styl, mne osobně napadne komunita, spolek nadšenců a obrovských srdcařů, kteří mají nebo rozvíjí přirozeně bezpodmínečnou zdravou lásku nejen k sobě i druhým, pomáhají si vzájemně, aniž by očekávali cokoli zpět. Vidím v Sokole čistotu a všestrannou podporu tělesného i duševního rozvoje.

T. J. Sokol Babice nad Svitavou (Martina Houdková):

  1. Z prvního ročníku si nejvíce vzpomínáme na bezvadnou atmosféru, nadšení běžců a ideální počasí. Po skončení závodu jsme se velice těšili na další ročník. Z druhého ročníku nám bohužel zůstaly smíšené pocity. Závod se u nás nakonec neuskutečnil. Letos věříme, že závod proběhne v plném rozsahu a opět budeme vzpomínat na výbornou akci. 
  2. I pro letošek zůstává trasa stejná. K žádným zásadním změnám nedojde.
  3. Přátelské, bezpečné prostředí, které nabízí lidem, hlavně dětem, utužovat pohyb a mít z něj radost.

T. J. Sokol Terezín (Roman Vítek):

  1. Rok 2019 pro mě znamenal radost a hrdost z toho, že může být Terezín součástí SBR, rok 2020 pak smutek a zmar nad situací kolem SBR. Rok 2021 ale opět naplnil obrovský elán a chuť do příprav SBR!
  2. Trasa až na jednu malou část (běh podzemím) zůstává stejná. Organizačně budeme letos lépe připraveni.
  3. REPUBLIKA ❤️

SBR Nové Město na Moravě (Tomáš Nejedlý)

  1. První ročník proběhl podle očekávání a troufám si říct, že se závodníkům trať a atmosféra líbila. Následující ročník byl velmi ovlivněn covidem. Za největší minus považuji neznačení trasy, ale jsem rád za zachování a nepřerušení tradice.
  2. Neměnilo se nic, pouze omezovalo.
  3. Tradice, sportovní duch, všestrannost.

T. J. Sokol Písek (Martin Matura)

  1. Rozdíl mezi oběma dosavadními závody byl samozřejmě markantní, každý byl opravdu hodně jiný. Uvidíme, jak se to vyvine letos, ale určitě bych si moc přál, aby to bylo jako u závodu prvního v roce 2019.
  2. Trasa zůstala stejná.
  3. Přátelství. 

T. J. Sokol Syrovice (Ota Suchánek):

  1. První ročník nadšení z akce, v druhém ročníku nejistota, zda proběhne.
  2. Trasu upravujeme podle zkušeností s předešlých ročníků.
  3. Slet.

T. J. Sokol Jedovnice (Kateřina Klimešová):

  1. První ročník byl slavnostnější, vnímali jsme ho jako „dozvuky“ oslav stého výročí republiky. Součástí bylo slavnostní zahájení běhu, včetně státní hymny a projevu starostky tělocvičné jednoty v sokolském kroji. Při druhém ročníku, který se konal za přísných hygienických opatření formou individuálního běhu, nás překvapila téměř stoprocentní účast přihlášených závodníků a jejich nadšení pro pohyb - všichni si přišli pro startovní balíčky ve sportovním oděvu a šli si skutečně zaběhat. Věříme, že epidemiologická situace dovolí, aby letošní závod proběhl bez omezení formou společného startu běžců. Je to pro ně určitě více motivující.
  2. Již v loňském roce jsme oproti prvnímu ročníku změnili místo startu (teď je stejné jako cíl), protože je to pro nás lépe organizačně zvládnutelné. Trasu závodu jsme zachovali (a pro nejbližší ročníky zřejmě zachováme) jako v prvním roce, neboť se jedná o "příjemný" okruh kolem místního rybníka s přiměřenou délkou trasy.
  3. V našem případě je to parta lidí - kamarádů, kteří se umí společně bavit a zorganizovat „zábavu“ i pro druhé, jsou ochotni věnovat svůj volný čas dětem, mládeži a spoluobčanům, uvědomují si a respektují určité historické souvislosti sokolského hnutí v naší obci.

 T. J. Sokol Maxičky Děčín (Ladislav Toncar):

  1. První byl super, tím že byl první a bylo vše nové (vzrušující), druhý byl ovlivněný covidem.
  2. Zatím sázíme na to že první běh měl úspěch a tak u něj zůstáváme.
  3. Komunita.

 T. J. Sokol Washington DC (Dagmar Merková)

  1. Vzpomínka na první ročník ve mně stále vyvolává úžas nad tím, jaké nadšení běh vyvolal, přestože nám počasí moc nepřálo. Na poslední chvíli jsme museli pozměnit trasu kvůli silnému dešti, ale lidé přišli a závod odběhli. Další rok jen s úsměvem vzpomínali, jak bylo mokro. Druhý ročník byl úplně jiný. Covidová opatření tady v USA už konečně polevovala a lidé byli rádi, že mohou vyběhnout a alespoň v parku potkat známé a přátele. Běhání bylo jediné, co mnohé drželo nad vodou, situace v Čechách se zhoršovala a tak jsme běh brali i jako podporu a pozdrav domovině. Myslím, že první dva roky nás dobře otestovaly. Těšíme se na letošní ročník. Víme, že lecjaký ten mrak na obzoru zvládneme. 
  2. Hlavní změna je v čase závodu. Logisticky je nemožné, abychom organizovali závod v pracovní den. Loňský rok byl výjimkou, ale letos se musíme vrátit k víkendovému formátu. I lidé z širšího okolí pak mají šanci se na akci dostavit tak, aby měli čas nejen na běh, ale i setkání a popovídání s přáteli.
  3. Sokol znamená v naší oblasti asi hlavně komunitu. Sokolské sportovní i kulturní akce jsou místem, kde potkáváte přátele, popovídáte si o české kultuře, udržujete tradice a pomáháte si, učíte se. Tyršův odkaz je stále živý i tady za velikou louží.

T. J. Sokol Čertovka Praha (Martin Duka):

  1. První ročník konaný na 101. výročí založení naší republiky jsem vnímal jako premiéru akce, která se stane tradiční a největší oslavou naší republiky. Jsem rád, že jsme mohli být u toho společně s ostatními zakládajícími členy. Pozitivní reakce účastníků nás utvrdily v tom, že akce má potenciál růstu a že každým dalším rokem bude přibývat více a více organizátorů a především spokojených běžců. Druhý rok byl náročný z hlediska příprav a neustálých změn, které mohly být demotivující, ale možná to nás právě utužilo a chtěli jsme akci uspořádat situaci navzdory. A protože jsem optimista, věřím, že letošní rok bude zase lepší - naše rodina organizátorů  po celé republice roste a lidé si společnou oslavu pohybem spojenou se skvělou atmosférou nenechají ujít.
  2. Druhý ročník byl specifický kvůli pandemické situaci, kdy jsme měnili podobu i termín akce. 28.10. jsme zorganizovali individuální výzvu pro všechny, kteří se nechtěli oslav největšího státního svátku vzdát. Hromadou oslavu jsme přesunuli na 28. 11. a protože ani v listopadu nebyla situace nakloněna k pořádání akcí, nakonec Sokolský běh republiky proběhl až 12. 12. 2020. Běžci startovali po vlnách a zrušili jsme i veškeré doprovodné akce. I tak mám ohromnou radost, že si všichni účastníci běh po Petříně užili.
  3. Sokol pro mne znamená hodnoty, které se i Sokolským během republiky snažíme naplňovat. 

T. J. Sokol Lomnice nad Popelkou (Petr Sádek):

  1. První ročník se u nás v Lomnici velice povedl, měli jsme ohromnou radost a euforii z průběhu a ohlasů. Loňský ročník byl pro nás nejdříve zklamáním s ohledem to, jak šly přípravy. Ale nakonec i ten dopadl i přes situaci velice dobře a podařilo se připravit krásnou akci i v době přísných opatření. Doufáme ale, že se letos vrátíme k modelu z prvního ročníku.
  2. Na druhý ročník jsme měli připravené drobné změny a překvapení. Bohužel, kvůli Covidu jsme realizovali akci v dosti úsporné verzi, a tak na změny nedošlo. Uvidíme, snad letos bude lepe a budeme je moci vyzkoušet. 
  3. Spousta sportu a jiných akcí, spousta dobrých lidí, co dělají věci srdcem s velkým nasazením. Prostě SOKOLJEDE! 
Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel