SokoLove Keep Going! Rozhovor s Dášou Merkovou o Sokolském běhu republiky "za velkou louží"

SokoLove Keep Going! Rozhovor s Dášou Merkovou o Sokolském běhu republiky "za velkou louží"

Sokolský běh republiky se koná už potřetí na desítkách míst v České republice. Ale nejen tam – oslovuje i sokoly za hranicemi naší země, a dokonce za velkou louží. Washington, D.C. je jedním z amerických měst, kde se i letos běh u příležitosti výročí Československa uskuteční. Na otázky ohledně jeho organizace odpovídá hospodářka washingtonské sokolské jednoty a organizátorka tamního Sokolského běhu republiky, Dagmar Merková.

Ve Washingtonu organizujete Sokolský běh republiky již podruhé. Jak vzpomínáte na ten loňský, který byl poznamenán pandemií?

Běh organizujeme už potřetí. Nejvíc vzpomínáme na ten první - asi proto, že nám hrozně pršelo. Ten loňský byl ale zvláštní také. U nás naštěstí bylo povoleno běh zorganizovat v ten správný den a doufali jsme, že to pomůže lidem v Čechách dát trochu naděje a světla do situace doma. Měli jsme i krátkou zprávu ve zprávách ČT a bylo fajn slyšet od známych a rodiny, že o nás slyšeli, jak tu běžíme.

Kolik lidí se běhu účastnilo, byli to jen Češi žijící ve Washingtonu, nebo i někdo jiný? A jaké jste na akci zaznamenali reakce?

Vloni jsme měli 50 závodníků, z toho bylo 8 dětí. Většina byla z oblasti Washingtonu DC, ale přidalo se na dálku i pár přátel z Alabamy či Kanady. Lidem se závod velmi líbil.

Jakou účast (co do počtu i složení) očekáváte na Sokolském běhu republiky ve Washingtonu letos?

Očekávám zase účast kolem 50 lidí. Loňská situace pomohla v tom, že byl menší provoz. Letos proto pořádáme závod už v neděli ráno, abychom se s narůstajícím provozem dokázali nějak vypořádat. Doufám také ve větší účast dětí a je naděje, že si přátelé z Kanady zorganizují vlastní závod lokálně. 

Kudy se Sokolský běh republiky ve Washingtonu poběží? V čem je trasa zajímavá?

Náš závod se běží kolem Rock Creek Parku, který se táhne podstatnou částí naší metropole a je oblíbeným místem pro běhání, procházky i cyklistiku. O víkendu se i zavírá lokální silnice - právě proto, aby byla využita pouze pro sportovní využití, kola, koloběžky, brusle. Naše trasa vede přímo po stezce podél potoka. Rock Creekem protéka i kolem české ambasády tady ve Washingtonu, DC.

Jak vy sama vnímáte tuto akci na připomenutí výročí Československa, co se vám na ní líbí?

Mám ráda běh a spojení mé oblíbené aktivity s takovým významným výročím mé rodné hroudy byl pro mě podnětem k zapojení se do projektu. Připomenutí si výročí a seznámení našich potomků s historii České republiky i Sokola a spojení s fyzickou aktivitou je tou nejlepší cestou.

Jak silné je podle vaší zkušenosti vlastenecké cítění Čechů žijících v Americe a je to pro ně hlavní důvod zúčastnit se Sokolského běhu republiky? Popřípadě jaký jiný důvod mají?

Lokalni Sokol v naší oblasti je takovým mostem mezi Čechami a USA. Mnoho našich členů je zde jen dočasně, ať už jsou to  zaměstnanci ambasády či vědečtí pracovníci na dočasném pobytu. Právě proto asi patří náš Sokol mezi ty vice české a slovenské než v ostatních městech USA a proto asi i starousedlíci mají bližší vztah k České republice a České obci Sokolské.  

Jak je vnímán a jaký má věhlas Sokol v Americe? Mají například i Američané nějaké povědomí o tomto spolku?

V české komunitě je Sokol známý. Mnoho starousedlíku v jiných státech už třeba nemluví česky, ale stále se zdraví Nazdar a snaží se udržovat tradici Sokola. Většina spolků ale slouží lokální komunitě nabídkou sportovních aktivit, i když se snaží poslední dobou rozšířit své působení i mimo gymnastiku.

Existuje nějaký podobný spolek v USA?

Ano. Americký Sokol je národní organizace, která má podobně jako v Čechách své župy a jednoty. Naše jednota je teda jedna z mnoha. I Americky Sokol mé své slety a soutěže. Má bohatou historii, byl založen v roce 1862 a je tedy jen o pár let mladší než Česká obec sokolská.  

Co byste ze zámoří vzkázali běžcům k nám do Čech?

SokoLove Keep Going! (~ Jen tak dál!)

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel