Sokolové se překážek nezaleknou - rozhovor se starostkou Sokola Hanou Moučkovou

Sokolové se překážek nezaleknou - rozhovor se starostkou Sokola Hanou Moučkovou

Druhý ročník Sokolského běhu republiky proběhl kvůli epidemické situaci na podzim dosti netradičně. Jak už to ale u sokolů bývá, nic se nevzdává předem. I proto jsme závod nakonec v prosinci odběhli v Praze a v dalších 4 městech České republiky. Nyní už naplno probíhají přípravy na letošní, 3. ročník, a my věříme, že svou republiku oslavíme přesně v den jejího výročí, 28. října 2021. Jak na loňský Sokolský běh republiky ale vzpomíná starostka Sokola, paní Hana Moučková? Jak se těší na přicházející ročník a jak vnímá roli sportu v dnešní době, kdy jsme uzavřeni v našich domovech?

Jak vzpomínáte na loňský netradiční ročník Sokolského běhu republiky?

Loňský běh republiky bych nazvala kapkou obvyklosti v neobvyklé době, na kterou nikdo nebyl připraven. Okolnosti tomu chtěly, že v prosinci se podařilo odběhnout alespoň některé závody a jsem za to ráda. Patřily k jedněm z mála větších akcí, které se loni podařilo zorganizovat.

Sport má samozřejmě zcela nazastupitelnou roli v lidském životě. Ale zejména v životě nejmladší generace. V době, kdy se formuje člověk nejen po fyzické, ale i mentální stránce. Přístup ke sportu, ke kamarádům – parťákům v oddíle, je základem chování člověka v dospělosti. Jsem přesvědčená o tom, že ti, kteří v mládí sportovali a byť jim to nevydrželo, tak mají větší smysl pro povinnost, férovost a pro přátelství.

V době uzavření sportovišť jsme v České obci sokolské nezaháleli a rozjeli jsme mnoho online cvičení. Náš komunikační tým natáčí videa pro sérii Cvičím se Sokolem i pro další projekty – například Se Sokolem do života. O úspěchu těchto videí svědčí také to, že Youtubový kanál už má přes 2 miliony zhlédnutí. Sokol se tak zařadil mezi nejúspěšnější kanály organizací propagujících sport.

Sokolský běh republiky má zatím jen krátkou, ale přesto barvitou historii. Jak vzpomínáte Vy na loňský ročník, který proběhl dost netradičně, a co pro Vás bylo nakonec motivací, abychom se v prosincovém termínu všichni sešli a závod společně odběhli?

Řekli jsme si, že to nevzdáme, nepřerušíme obnovenou tradici a ukážeme, že Sokolové se nezaleknou překážek. O to větší radost mám, že se to podařilo, byť v omezené míře, jsme dokázali Sokolský běh republiky udržet v povědomí sportující veřejnosti.

Věřím, že se nám to vrátí. Jen nevím, jestli letos, ale příští rok určitě v tom, že budeme mít ještě více organizátorů a to nejen v naší krásné republice.

Do prvního ročníku se zapojilo celkem 12 míst v Česku a 2 ve Spojených státech amerických, ve druhém už to bylo 32 míst v Česku a 2 v USA. Na kolika místech tipujete, že rozběhneme SBR letos?

Těžko tipovat, ale byla bych ráda, kdyby se zapojily i ty sokolské župy, ve kterých se dosud neběželo. A mám radost z dalších zahraničních organizátorů. Snad příliš neprozradím, když řeknu, že velice nadějně vypadá domluva se Sokolem Dallas, o kterém jsme psali v březnovém čísle časopisu Sokol. Kde je zajímavostí, že v den výročí založení republiky má narozeniny syn jedné z aktivních členek Martiny Fundaro. Ta říkala, že to bude skvělá narozeninová party pro jejího syna :).

U obou ročníků jste byla i osobně, startovala jste závody v Praze. Chystáte se zúčastnit i letos v Praze, nebo zavítáte do některého z regionů?

Samozřejmě. Pokud to okolnosti dovolí, tak budu na startu. Otázka je, kde. To bude překvapení a rozhodnu se na poslední chvíli. V Praze už jsem startovala, tak se vydám do některého regionu. Nebo do zahraničí? Uvidíme.

Jaké hodnoty a cíle spojují běh na oslavu republiky a Sokol?

Tak především je nutno připomenout, že Sokolský běh republiky není výmyslem Moučkové, nebo komunikačního týmu. Je to navázání na Běh republiky, který sokolové zorganizovali v roce 1919. Z těchto důvodů byl termín sokolského běhu naprosto jasný. Řekla bych, že se v něm jasně odráží hodnoty Sokola – důraz na komunitu, oddanost republice a aktivní pohyb. Mám obzvlášť velkou radost, když vidím na startu rodiče s malými dětmi. Je vidět, že i nejmladší generace je vedena ke sportu a hrdosti na svou vlast.

Ví se o vás, že jste aktivní sportovkyně. Jaký druh sportu vás baví nejvíc a jak často se mu věnujete?

Aktivní je velmi silné slovo, ale rozhodně lze říci, že i tak je to méně, než bych chtěla. Baví mne kolečkové brusle a turistika. Velice ráda také střílím. Sportovní střelba je kromě práce na zahrádce a turistiky aktivita, u které si skvěle odpočinu. Člověk se musí soustředit na výkon a vytěsní tak další myšlenky např. na práci a na to, co je ještě potřeba udělat.

Čím byste, závěrem, motivovala lidi všech věkových kategorií, aby se ke sportu, resp. konkrétně k Sokolskému běhu republiky, připojili také?

Běhů je celá řada, ostatně je to jeden z mála sportů, který bylo možné provozovat i v době lockdownu. Ale dovolím si tvrdit, že u žádné jiné akce není tak těsné sepjetí s historií republiky, ta atmosféra je neopakovatelná i tím, že všude jsou sokolské symboly, které mají bohatou historii a běžet pod nimi je opravdový zážitek.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel